Hisenda, Economia i Administració Pública

La Generalitat impulsa un pla estratègic de recursos humans que establirà el full de ruta per a garantir una plantilla professionalitzada i estable i uns servicis públics de qualitat

23/04/2024
  • El Consell analitza un informe sobre la posada en marxa del procés d’elaboració del marc d’actuacions estratègiques en funció pública per al període 2024-2027
  • El pla estarà basat en la millora dels processos de selecció, l’impuls de la formació contínua i el reforç de l’acompliment de les funcions al servici a la ciutadania

El Ple del Consell ha sigut informat sobre la posada en marxa del procés d’elaboració del Pla estratègic de recursos humans de la Generalitat per al període 2024-2027, que marcarà el full de ruta de la Conselleria d’Hisenda, Economia i Administració Pública per a garantir una plantilla plenament professionalitzada i estable, capaç de fer front als desafiaments dels pròxims anys i de garantir uns servicis públics de qualitat.

Este pla, en el qual ja treballa la Conselleria, estarà basat en tres eixos essencials: la millora dels procediments de selecció, el reciclatge continu del funcionariat en capacitats i competències concordes als nous perfils que demanda la societat i l’avaluació i impuls del servici públic des de la perspectiva d’aportar valor a la ciutadania.

Per a això, s’ha iniciat un procés de reflexió estratègica sobre quin és el grau d’afectació de les grans tendències tecnològiques, polítiques, econòmiques i socials, amb atenció especial a desafiaments com la renovació generacional o la intel·ligència artificial.

Com recorda el Consell de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic en la seua recomanació de setembre de 2019 sobre lideratge i capacitat en la funció pública, construir un servici públic innovador exigix una perspectiva a llarg termini en la gestió de les polítiques en matèria d’ocupació pública, per a la qual cosa recomana invertir en prospectiva i identificar de manera contínua les competències i habilitats necessàries per a transformar la visió política en servicis que proporcionen benefici a la societat.

La meta és que la Generalitat dispose d’un pla que permeta abordar, de manera sistemàtica, un conjunt d’actuacions estratègiques en matèria de talent públic. Juntament amb això és imprescindible disposar de criteris fundats sobre quins són els efectius necessaris en un futur immediat, en termes quantitatius i qualitatius, per a orientar les pròximes ofertes d’ocupació pública.

Diagnòstic i necessitats

A tal fi, el pla contindrà un diagnòstic de la situació inicial que definisca els problemes i desafiaments que cal abordar, amb especial atenció a les disponibilitats de personal i la seua evolució futura. També incorporarà la previsió de les necessitats de recursos humans i les actuacions, projectes i mesures per a la consecució dels objectius estratègics, amb un cronograma de compliment, així com un sistema d’avaluació d’accions.

En l’elaboració del diagnòstic en matèria de disponibilitats i previsió de necessitats de personal participaran totes les conselleries i organismes autònoms.

A més, les dades procedents del treball descrit seran sotmeses a la consideració de les organitzacions sindicals en la Mesa Sectorial perquè puguen fer anàlisis i aportacions, tot això sense perjuí de la corresponent negociació de les propostes.

Una vegada conclòs, l’esborrany inicial del pla serà sotmés a consulta i a informació pública, per un període no inferior a un mes que s’anunciarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i en el portal de transparència.