Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport

El Consell aprova el nomenament d’Álvaro López-Jamar com a nou director general de l’Institut Valencià de Cultura

23/04/2024
  • López-Jamar ha sigut coordinador de la Fundació Ciutat de les Arts les Ciències, delegat de la Fundació Eutherpe i membre del comissariat artístic del projecte MusaE, entre altres

El Ple del Consell ha aprovat el nomenament de l’advocat Álvaro López-Jamar Caballero com a nou director general de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), organisme dependent de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport.

Álvaro López-Jamar té una dilatada experiència en l’Administració pública autonòmica i el sector cultural. Fins a 2012 va exercir com a coordinador de la Fundació Ciutat de les Arts i les Ciències de la Generalitat, i va participar durant 12 anys en la seua gestió jurídic-administrativa i en nombroses activitats de divulgació científica i cultural en col·laboració amb universitats, instituts tecnològics i empreses, entre altres, així com en la captació de patrocini i mecenatge.

Així mateix, des de 2010 és delegat a la Comunitat Valenciana de la Fundació Eutherpe, entitat d’àmbit nacional dedicada al foment de la cultura musical, especialment en suport a jóvens artistes, i que té el reconeixement honorífic del Parlament Europeu.

En este sentit, ha fet més d’un centenar d’activitats i cicles musicals en nombrosos auditoris i sales, com el Palau de la Música de València, Palau de les Arts Reina Sofia, Auditori de Torrent, Sala Alfons el Magnànim de la Diputació de València, Teatre Calderón d’Alcoi, Espai Rambleta i Centre Cultural Bancaixa, entre altres.

També ha sigut coorganitzador dels cursos internacionals de cant Teresa Berganza i del Curs per a Pianistes, Directors d’Orquestra i Joven Orquesta Leonesa, de la qual ha sigut també gerent; i ha col·laborat en l’organització del Concurs Internacional de Piano José Iturbi, que organitza la Diputació de València.

Des de 2015 fins a 2017, va formar part del comissariat artístic del projecte MusaE-Música en els Museus Estatals, com a membre del seu comité de selecció artística, i va actuar com a mediador entre el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, Acción Cultural Española (AC/E) i la Fundació Daniel i Nina Carasso. Des d’abril de 2021, és president d’Amics de l’Òpera i de les Arts de la Comunitat Valenciana (AOA), la principal associació de persones aficionades a la música clàssica i l’òpera de la Comunitat Valenciana.

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport va publicar el passat 25 de març la resolució amb les bases del procediment obert per a la selecció de la persona titular de la Direcció General de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), que va finalitzar l’11 d’abril amb la presentació de deu candidatures.

Una vegada valorades les propostes i realitzades les entrevistes personals, la comissió va acordar el divendres, 19 d’abril, proposar el nomenament de López-Jamar per a assumir esta responsabilitat, que se sumarà als nomenaments dels titulars de les tres direccions adjuntes, que van ser aprovades pel Ple del Consell el passat 5 de març.

Comissió de valoració

La selecció per part de la comissió de valoració s’ha basat, segons recull esta convocatòria, en criteris de solvència acadèmica, professional, tècnica, científica o artística, en l’experiència en l’acompliment de llocs de responsabilitat en la gestió pública o privada, així com en la capacitat de lideratge per a planificar, implementar i revisar estratègies, polítiques i programes que facen possible els objectius marcats per l’IVC, la capacitat de comunicació i negociació, entre altres.

Per a això, les persones que han participat en este procés han presentat un projecte per a la direcció general amb les línies estratègiques bàsiques que pretenien desenvolupar al capdavant de l’IVC, incloent-hi eixos prioritaris d’actuació i de gestió interna; necessitats en matèria de personal; o el disseny d’una proposta de posicionament institucional en l’àmbit autonòmic, nacional i internacional.