Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Xarxa de Centres Dona

El telèfon d’atenció a víctimes de violència sobre la dona ha atés un milió de telefonades des de la seua creació

23/04/2024
El telèfon d’atenció a víctimes de violència sobre la dona ha atés un milió de telefonades des de la seua creació
  • Esta línia telefònica és un dels recursos assistencials de la Xarxa de Centres Dona que oferix a les víctimes una atenció immediata i una resposta ràpida les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any
  • El comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona destaca la importància d’este servici d’atenció personalitzada i individualitzada

La línia gratuïta 900 580 888 del servici d’atenció telefònica de la Xarxa de Centres Dona de la Generalitat ha rebut un milió de telefonades des de la seua creació fa més de dos dècades.

Segons l’informe anual, este servici ha atés una mitjana de 5.000 telefonades mensuals procedents de víctimes de violència sobre la dona o de familiars o persones del seu entorn. A més, este número gratuït va atendre 68.148 telefonades durant 2023 i un total de 17.462 telefonades en el primer trimestre de 2024.

Esta línia telefònica és un dels recursos assistencials de la Xarxa de Centres Dona al servici de les dones que patixen o poden patir les conseqüències de la violència. Oferix a les víctimes una atenció immediata i a distància i assegura una resposta ràpida les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any i siga quin siga el lloc en què es troben.

Permet que les dones víctimes de violència siguen ateses per personal específicament preparat per a donar una resposta adequada a la seua situació, així com la mobilització de recursos humans i el contacte amb el Centre Dona al qual la víctima pot acudir, en cas necessari.

Des d’este servici, a més, es fa un seguiment permanent i es manté un contacte periòdic amb les usuàries per si fora necessari intervindre i si les circumstàncies ho aconsellen.

El comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona, Felipe del Baño, ha destacat la importància d’este servici d’atenció personalitzada i individualitzada per a les dones víctimes i ha recordat que la Generalitat posa a l’abast de les dones que patixen violència “recursos molt variats per a ajudar-les i protegir-les”.

Així mateix, ha assenyalat que és primordial que les dones coneguen tots els servicis públics als quals poden acudir si patixen violència i ha assegurat que “la Generalitat disposa de tots els recursos necessaris i els millors professionals per a atendre-les i ajudar-les a eixir d’un escenari de violència”.

Atenció, protecció i suport

L’atenció a estes dones la desenvolupa un equip multidisciplinari format per treballadores socials, psicòlogues i advocades i es fa a través del servici d’atenció telefònica o bé a través de l’atenció directa que presten els Centres Dona d’Alacant, Castelló i València que també funcionen ininterrompudament les 24 hores del dia tots els dies de l’any.

Esta xarxa presta un servici d’atenció integral i especialitzat a les dones víctimes de maltractaments físics i psíquics, agressions sexuals, abusos, assetjament sexual i altres violències sobre la dona i, a més, oferix una intervenció social, psicològica i jurídica.

Els centres que té la xarxa es troben a València, Alacant, Castelló de la Plana, Dénia i Torrevieja, i servicis itinerants a Elda, Yátova, Segorbe, Sant Mateu i Xàtiva i està prevista l’obertura d’un nou centre a Elx.

Durant 2023 a un total de 8.634 dones que han acudit a esta xarxa a causa de problemàtiques de maltractaments físics i/o psíquics, agressió sexual, assetjament sexual, tràfic de dones i matrimoni forçat. D’elles, 3.901 van ser ateses per primera vegada, 3.697 eren casos anteriors i 1.036 van ser casos represos. De totes elles, el 69,8 % van interposar denúncia.

Un equip de professionals atén les demandes de la víctima, valoren la situació de violència, el seu risc físic i psicològic, i establixen la intervenció psicosocial i informació i assessorament jurídic adequat a les necessitats que cada dona planteja.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona, Felipe del Baño