Agricultura, Ramaderia i Pesca

130 cooperatives de la Comunitat Valenciana participen en un projecte pilot de retirada d’envasos amb restes fitosanitàries

23/04/2024
  • Esta iniciativa té per objecte ajudar els agricultors a eliminar de manera segura i gratuïta els envasos de residus de productes fitosanitaris
  • La Conselleria d’Agricultura aportarà 130.000 euros a este projecte a través del conveni de col·laboració amb Cooperatives Agro-alimentàries

Un total de 130 cooperatives agrícoles de les tres províncies de la Comunitat Valenciana participen en un projecte pilot de retirada d’envasos amb restes fitosanitàries.

Este projecte té per objecte ajudar els agricultors a eliminar de manera segura i gratuïta els envasos de productes fitosanitaris amb residus presents en les explotacions agràries, amb la finalitat d’evitar situacions de risc, tant per a l’entorn com per a la salut pública.

La Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca participa en la posada en marxa d’este projecte mitjançant una aportació econòmica de 130.000 euros, a través del conveni de col·laboració subscrit amb Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana.

L’ajuda econòmica que presta la Conselleria permetrà la retirada d’una gran quantitat de productes que els agricultors ja no poden utilitzar en les seues explotacions després d’haver sigut retirada l’autorització de les matèries actives que els componen.

En este sentit, cal recordar que la Unió Europea ha accelerat el ritme de prohibició d’ús en les explotacions agràries de més de 6.700 formulacions, des de 2001 fins a l’actualitat, una realitat a la qual també cal sumar la voluntat del sector d’avançar cap a mitjans de producció més respectuosos.

Esta iniciativa, que ha sigut batejada com a ‘Projecte de retirada de productes fitosanitaris cancel·lats i fora d’ús’, preveu el disseny de la logística per a la recollida dels productes fitosanitaris, així com els protocols d’actuació per a la seua retirada i posterior entrega, de manera segura, a centres autoritzats per al seu tractament.

Durant la presentació de la campanya, el dia 22 d’abril a Moncofa, es va posar de manifest la dificultat que tenen els agricultors per a desfer-se d’estos sobrants que ja no poden emprar i que a més els provoca un sobrecost.

Per això, disposar d’un servici de recollida gratuïta representa un avanç funcional i econòmic important, ja que s’eviten abocaments incontrolats o el magatzematge indegut de productes que poden ocasionar un mal mediambiental o sanitari, i que poden ser objecte de sanció per als agricultors a causa de les inspeccions d’higiene que es duen a terme en la producció primària.