Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Impuls sector esportiu

La Generalitat posa en marxa el Clúster d’Empreses de l’Esport de la Comunitat Valenciana per a enfortir el sector i crear ocupació

23/04/2024
La Generalitat posa en marxa el Clúster d’Empreses de l’Esport de la Comunitat Valenciana per a enfortir el sector i crear ocupació
  • Vicente Barrera destaca “el ferm compromís amb l’esport com a pràctica saludable, catalitzador del creixement i unificador de la societat”
  • Nuria Montes destaca l’impuls que suposa este sector “per a les oportunitats de negoci, la investigació i la competitivitat”

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, i la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, han presidit l’acte de presentació del nou Clúster d’Empreses de l’Esport de la Comunitat Valenciana.

La Generalitat impulsa esta iniciativa amb l’objectiu de fixar estratègies i polítiques de suport que contribuïsquen a enfortir el sector esportiu a la Comunitat Valenciana a través d’accions concretes que afavorisquen el creixement econòmic, la creació d’ocupació i l’ús de la innovació, la tecnologia i els esdeveniments esportius.

En l’acte de presentació, el vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha destacat “el ferm compromís de la Generalitat amb l’esport, no només com a pràctica de vida saludable, sinó també com a catalitzador del creixement econòmic i tecnològic i com a creador d’ocupació”, a més de ser “un poderós element unificador per a la nostra societat”.

“Les dades no enganyen i és que, segons els últims registres disponibles, la indústria esportiva aporta el 3,3 % del PIB espanyol; per cada milió d’euros que factura a Espanya, genera 12,4 llocs de treball absoluts, un 30 % més que la mitjana de la resta de sectors, la qual cosa la convertix en “un dels sectors econòmics més resilients i dinàmics”, ha assenyalat.

En este sentit, ha explicat que l’objectiu de la creació d’este clúster és “conjuminar esforços per a poder seguir en la línia de creixement i excel·lència que mereix la Comunitat Valenciana”.

D’esta manera, contribuirà a “reforçar la solidesa de les empreses que desenvolupen tota mena d’activitats i servicis relacionats amb la pràctica esportiva a la Comunitat Valenciana, donant suport a la seua internacionalització i articulant col·laboracions entre esdeveniments esportius nacionals i internacionals i el nostre ecosistema de proveïdors locals.”

Per la seua banda, la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha assenyalat que es tracta d’“un projecte transformador que promet no només canviar el panorama d’esta indústria a la Comunitat Valenciana, sinó també potenciar la nostra economia local i el benestar de la nostra societat”.

“La pertinença al clúster farà que les empreses del sector tinguen accés a noves oportunitats de negoci, puguen atraure talent i millorar la formació del seu capital humà, i més visibilitat internacional”, ha assenyalat Montes, per a qui “este treball en xarxa permetrà a les empreses obrir noves vies comercials, accedint a mercats que, de manera individual, serien inaccessibles”.

La creació d’este Clúster d’Empreses de l’Esport de la Comunitat Valenciana sorgix després dels contactes mantinguts des de la Generalitat amb agents del sector de l’esport i l’activitat física per a redissenyar el sector i impulsar un model basat en la col·laboració publicoprivada que permeta el desenvolupament del sector, seguint el model que ja s’aplica amb èxit en altres comunitats autònomes.

Així, s’ha constatat la solidesa de les empreses que desenvolupen tota mena de productes i servicis relacionats amb l’esport, però també la necessitat de conjuminar esforços per a poder captar ajudes de les diverses administracions, especialment de la Unió Europea, que ajuden a continuar creixent.

De fet, el pes de l’esport s’ha incrementat significativament en les polítiques europees, amb un increment dels fons assignats a convocatòries com ara Erasmus+, el suport a les instal·lacions esportives o la posada en marca de la iniciativa ‘HealthyLifestyle4all’ per a promoure estils de vida actius i saludables basats en esport, activitat física i nutrició.

A més, l’esport té un paper transversal en la nova Estratègia regional d’investigació i innovació per a una especialització intel·ligent (RIS3) 2021-2027, ja que contribuïx de manera significativa a prioritats d’especialització com el turisme intel·ligent o l’envelliment actiu i saludable, entre altres, la qual cosa fa necessari comptar amb una nova estructura que permeta que la Comunitat Valenciana puga ser beneficiària.

Sector de l’esport a la Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana compta amb prop de 5.000 empreses vinculades a l’esport (>10 % d’Espanya). 3.500 d’estes empreses es dediquen a activitats esportives, 30 a fabricació d’articles esportius, 540 al comerç i 283 a l’educació esportiva i recreativa. Segons un primer mapatge realitzat per 4iComunitat Valencianaesport, les empreses d’altres sectors industrials, les tecnològiques i les empreses emergents amb activitat destacada en esport superen les 150.

D’altra banda, les iniciatives des de diversos organismes públics (d’àmbit regional, provincial i municipal) i privats han contribuït a convertir la Comunitat Valenciana en una regió destacada en esport. De fet, és reconeguda per la seua gran capacitat en l’organització d’esdeveniments esportius de tota mena, des de nacionals fins a internacionals. Exemple d’això és la recent designació de València com a seu del Mundial d’Atletisme en Pista Coberta per a 2027, o el Preolímpic d’Hoquei 2024, entre altres.

Paral·lelament, s’estan recuperant les xifres de turisme esportiu anteriors a la pandèmia. Així mateix, la Comunitat Valenciana compta amb un sistema únic de coneixement en esport amb huit universitats i quatre centres tecnològics amb activitat rellevant en el sector, a més de disposar d’instal·lacions destacades a escala internacional i una àmplia xarxa d’equipament per a la pràctica esportiva en general.

Tot això incidix en la necessitat d’estructurar, secundar i dinamitzar este sector econòmic mitjançant la creació i el desenvolupament d’un clúster de l’esport que portarà al fet que la Comunitat Valenciana es consolide com un referent de com l’esport contribuïx al desenvolupament socioeconòmic i a la qualitat de vida de les persones.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Consellera Nuria Montes