Presidència

El director general de Transparència destaca que l’Estratègia de govern obert de la Generalitat 2023-2027 suposa un “avanç qualitatiu en les polítiques públiques de transparència i participació”

23/04/2024
El director general de Transparència destaca que l’Estratègia de govern obert de la Generalitat 2023-2027 suposa un “avanç qualitatiu en les ...
  • Entre les noves línies d’acció figura la creació del Registre d’algorismes de la Generalitat, el programa ‘Tu fas democràcia’, un projecte d’auditoria ciutadana i el foment de la transparència en l’àmbit local i el sector públic

El director general de Transparència i Participació, José Tárrega, ha presentat l’Estratègia de govern obert de la Generalitat 2023-2027 i ha fet valdre “este nou full de ruta” que suposa un “avanç qualitatiu en les polítiques públiques de transparència i participació de la Generalitat”.

Durant l’acte, que ha tingut lloc al Centre del Carme de Cultura Contemporània, José Tárrega ha donat a conéixer les línies d’acció en matèria de transparència, participació i qualitat democràtica i els compromisos del II Pla d’acció de govern obert de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, el director general de Transparència ha emfatitzat l’esforç que està fent el Govern Valencià “per a aprofundir en transparència i participació”, un treball que, tal com ha destacat, “ens situa en l’avantguarda entre les comunitats autònomes espanyoles i ens permetrà millorar la nostra posició internacional per a atraure inversió, prosperitat i desenvolupament”.

Línies d’acció estratègica

Durant l’acte s’ha presentat el document de ‘Línies d’acció estratègica de transparència, participació i qualitat democràtica 2023-2027’, que inclou 23 compromisos del Govern Valencià en estes àrees.

Entre estes línies, el director general de Transparència ha destacat la posada en marxa de la comunitat d’aprenentatge ‘Tu fas democràcia’, experiència que començarà en el curs 2024-2025 dirigida a alumnes de 3r i 4t de l’ESO amb l’objectiu d’acostar les institucions valencianes als més jóvens.

També ha parlat de la pròxima creació del Registre d’algorismes de la Generalitat; la posada en marxa d’una escola de participació ciutadana oberta a la ciutadania en general; la introducció de l’auditoria ciutadana com a ferramenta d’avaluació de les polítiques públiques en la Generalitat, o el reconeixement del pes del teixit associatiu veïnal en els òrgans de representació autonòmics, entre altres actuacions.

Entre les línies estratègiques es preveu, al seu torn, la promoció dels senyals d’identitat del poble valencià d’una manera transversal, en el marc de la nova llei de senyals d’identitat que, tal com ha anunciat el president de la Generalitat, “protegirà i promocionarà la música, la llengua, les tradicions, les festes i la cultura valencianes”, a més d’implicar el conjunt d’institucions, entitats i organismes públics i privats de la Comunitat Valenciana.

Al seu torn, Tárrega ha subratllat el paper dels centres valencians en l’exterior i de les cases regionals, que tindran un reconeixement exprés, a més d’anunciar la celebració del I Congrés de Cases Regionals a la Comunitat Valenciana.

II Pla d’acció govern obert

En el marc de l’Estratègia de govern obert s’han presentat els compromisos del II Pla d’acció de govern obert 2024-2027, fruit d’un procés de participació ciutadana en el qual ciutadania i organitzacions de la societat civil de la Comunitat Valenciana han sigut part essencial en l’elaboració de les polítiques públiques en matèria de participació i transparència.

El resultat d’este procés participatiu ha conclòs amb cinc compromisos englobats en tres eixos d’acció que giren entorn de la transparència i el dret a la informació pública, la participació ciutadana i la qualitat democràtica.

En este sentit, es preveuen actuacions per a estendre la transparència a la societat civil i el teixit associatiu de la Comunitat Valenciana; generalitzar la creació de continguts de publicitat activa amb criteris de comunicació clara en l’àmbit local; institucionalitzar una xarxa municipal de governança de la Comunitat Valenciana i crear una xarxa d’espais participatius; estendre l’auditoria ciutadana com a ferramenta per a l’avaluació de les polítiques públiques, a més d’augmentar el pes de la societat civil organitzada en els processos de presa de decisions públiques.

En la trobada també ha participat el subdirector general de Govern Obert del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, Lázaro Tuñón.

Els documents estan disponibles en els següents enllaços: 

‘Línies d’acció en matèria de transparència, participació i qualitat democràtica’

Compromisos del II Pla d'acció de govern obert de la Comunitat Valenciana.

Galeria d'imatges