Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori
Transport públic

La Generalitat reunix els grans municipis per a assessorar-los en la implementació de les zones de baixes emissions

24/04/2024
La Generalitat reunix els grans municipis per a assessorar-los en la implementació de les zones de baixes emissions
  • La consellera de Medi Ambient, Salomé Pradas, ha assistit a una trobada de treball amb representants d’ajuntaments de més de 50.000 habitants per a analitzar els plans de mobilitat

La Generalitat ha reunit els grans municipis de la Comunitat Valenciana per a la implementació de les zones de baixes emissions (ZBE) i els plans de mobilitat urbana sostenible (PMUS) en una trobada coordinada per la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas.

En esta cita, la quarta realitzada per a tractar este assumpte i a la qual també ha assistit el director general de Transport i Logística, Manuel Ríos, i la primera presencial, han participat representants de 15 ajuntaments amb més de 50.000 habitants de la Comunitat Valenciana. “S’ha tractat de resoldre dubtes i fer recomanacions, perquè la Generalitat no es posa de perfil”, ha destacat Salomé Pradas.

Encara que els ajuntaments tenen autonomia plena per a decidir, la Conselleria, tal com indica l’article 13 del Reial decret sobre ZBE, es presta a adoptar amb els municipis accions conjuntes i coordinades, que permeten l’establiment de les ZBE a les ciutats de la Comunitat abans de final d’any. Per tant, “estes reunions entre la Generalitat i ajuntaments són fonamentals per a col·laborar i aprendre”, ha afegit la consellera.

Per a Salomé Pradas, “este és un calendari estricte per a una obligació nova i que està posant a prova la capacitat tècnica, econòmica i de gestió dels municipis, independentment dels seus nivells de contaminació”.

D’altra banda, la Generalitat oferix tots els seus canals d’interlocució amb el Govern central perquè no s’use el qualificatiu de “ciutat incomplidora” a tots els ajuntaments que no hagen satisfet els terminis. Actualment, la legislació no preveu sancions, però “es pretén evitar el mal reputacional per als municipis que no puguen complir els terminis tan estrictes”, ha matisat la titular de Medi Ambient.

En esta línia, el Consell es posa a la disposició dels ajuntaments per a evitar que es retiren subvencions europees a municipis incomplidors per falta de termini o recursos per a implantar les ZBE.

Finalment, Pradas ha assegurat que “es pretén mediar perquè el Ministeri de Transports concrete, al més prompte possible, les mesures en matèria de finançament suplementari a les ciutats complidores; així com les relatives a renovació de flotes de vehicles”.

 

Galeria d'imatges