Sanitat

La primera escola de la Comunitat Valenciana per a persones portadores d’ostomia supera el centenar de participants

24/04/2024
La primera escola de la Comunitat Valenciana per a persones portadores d’ostomia supera el centenar de participants
  • La Fe és el primer hospital de la Comunitat Valenciana que disposa d’este recurs, creat el juny de 2022
  • Els assistents reben formació i suport emocional sota la supervisió de personal d’infermeria
  • S’aborden temes com sexualitat, nutrició, esport, maneig de l’estrés, recursos socials, vestimenta més recomanable o banys adaptats

Més d’un centenar de persones portadores d’ostomies, d’entre 17 i 85 anys, tant hòmens com dones, han passat per l’escola de pacients posada en marxa a La Fe fa quasi dos anys. L’hospital és el primer centre sanitari públic de la Comunitat Valenciana que disposa d’amb este recurs, on els assistents reben formació i suport amb la supervisió de personal d’infermeria.

De fet, les promotores de l’escola són les infermeres estomaterapeutes del departament Maite Sanz i Julia Romero, que proporcionen educació, suport emocional i recursos per a millorar la qualitat de vida de les persones amb ostomia.

En uns casos, estes dos professionals s’encarreguen de seleccionar especialistes que puguen respondre els dubtes plantejats per les persones inscrites sobre una temàtica concreta. En altres, són les mateixes persones portadores les que orienten la resta de l’auditori sota la tutela de les infermeres.

L’escola es va crear al juny de 2022 i, des de llavors, celebra una sessió cada dos mesos a la qual solen assistir entre 25 i 30 persones portadores i els seus acompanyants. En una de les últimes trobades, els participants van assenyalar de manera unànime que participar en l’escola reportava “una alta satisfacció”. A més, segons ha explicat Julia Romero “els ha permés millorar la percepció que tenen sobre la seua qualitat de vida i reduir la seua sensació de soledat”.

Fins hui, ha afegit Maite Sanz, “hi ha hagut reunions sobre sexualitat, nutrició, esport i rehabilitació, maneig de l’estrés, recursos socials o temes més del dia a dia com les peces de vestir més recomanables o banys adaptats”.

Siga com siga la temàtica, sempre s’aborden les singularitats de cada tipus d’ostomia, una obertura artificial en el cos per a permetre l’eliminació de rebutjos corporals i que depén del tipus de cirurgia.

Esta tècnica està indicada quan és necessari desviar els rebutjos del sistema digestiu o urinari a causa de patologies com el càncer, la malaltia inflamatòria intestinal, malformacions o lesions traumàtiques, entre altres.

L’ostomia té un impacte significatiu en la vida de qui la porta, tant en l’àmbit corporal com mental. En el pla físic, la persona pot experimentar canvis en la seua rutina a causa del maneig de la bossa recol·lectora i les cures específiques que requerix l’ostomia. Des d’una perspectiva psicològica, l’ostomia pot generar sentiments d’incomoditat i vergonya.

“El suport, la formació i l’acompanyament emocional que han trobat els nostres pacients en esta escola els està permetent portar una vida plena i activa amb una ostomia” ha destacat el gerent de La Fe, José Luis Poveda.

La consulta d’infermeria d’estomateràpia de La Fe va atendre en 2022 un total de 2.020 consultes externes i altres 1.883 de persones ingressades a l’hospital.

L’escola està oberta a totes les consultes d’ostomia que hi ha en els departaments de salut de la Comunitat Valenciana: Sant Joan d’Alacant , Gandia, Arnau de Vilanova-Lliria, València Hospital General, Vinaròs, Castelló, Requena i València Clínic-La Malvarosa.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Julia Romero, enfermera estomaterapeuta

Maite Sanz, enfermera estomaterapeuta