Sanitat

L’Institut d’Investigació Sanitària La Fe finança cinc projectes sobre oncologia i cardiologia gràcies a una herència solidària

25/04/2024
L’Institut d’Investigació Sanitària La Fe finança cinc projectes sobre oncologia i cardiologia gràcies a una herència solidària
  • Les ajudes provenen del llegat de la costurera valenciana María Jordá Sanz
  • Els projectes tindran un període d’execució de dos anys i es financen amb 50.000 euros cada un

L’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) finançarà cinc projectes, amb 50.000 euros cada un, dins de les ‘Ajudes María Jordá Sanz’.

Es tracta d’una convocatòria l’objectiu de la qual és generar projectes d’investigació científica bàsica i translacional en els camps de l’oncologia i la cardiologia entre grups de l’IIS La Fe i fer realitat la voluntat de la costurera valenciana María Jordá Sanz, expressada en el seu testament.

Els projectes seleccionats aborden reptes com les complicacions neurològiques de la immunoteràpia en càncer sistèmic, la cardiotoxicitat en pacients oncològics, els sarcomes de parts toves i os, el paper de les citocines en la metàstasi i la cerca de biomarcadors per a malalties cardíaques.

La convocatòria naix de l’herència solidària de María Jordá Sanz, costurera de professió que va desenvolupar la seua carrera a Londres durant 50 anys i que va morir en 2017. María Jordá va deixar els seus béns a la investigació del càncer i de les malalties cardiològiques de l’IIS La Fe. Es tracta del primer llegat solidari que rep l’IIS La Fe i, gràcies a la quantia de l’herència, es realitzaran pròximes convocatòries en anys successius.

Esta convocatòria ha permés posar en marxa una iniciativa pionera de participació ciutadana amb l’objectiu d’acostar la societat al món de la investigació biomèdica des de l’avaluació de projectes científics.

Es tracta de la Comissió Ciutadana de l’IIS La Fe, formada per representants d’associacions de pacients, empresariat, col·lectius socials, gestors sanitaris i sector educatiu no universitari, que ha avaluat les propostes que s’han presentat a la convocatòria interna de les ‘Ajudes María Jordá Sanz’ per a la investigació en cardiologia i oncologia de l’IIS La Fe.

María Jordá Sanz era costurera de professió i va desenvolupar la seua carrera a Londres durant 50 anys. Va morir en 2017 als 73 anys. Fadrina i sense fills, va emigrar molt jove a Londres, on va començar treballant en un taller d’alta costura que va acabar dirigint. La seua família ha recordat que va ser a Londres on va conéixer la tradició de les donacions a causes relacionades amb la investigació. A més, l’experiència personal de la mort de dos amigues, a causa de malalties cardiològiques i oncològiques, la van portar a prendre la decisió de fer testament en favor de la investigació biomèdica.

 

Galeria d'imatges