Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport
Fira del Llibre

Vicente Barrera assenyala que Cultura treballa en un nou pla integral per a fomentar l’hàbit lector en la societat valenciana

25/04/2024
Vicente Barrera assenyala que Cultura treballa en un nou pla integral per a fomentar l’hàbit lector en la societat valenciana
  • El vicepresident primer ha assistit a la inauguració de la 59a Fira del Llibre de València
  • Destaca el suport de la Generalitat a totes les iniciatives per a “consolidar l’hàbit lector des de les edats més primerenques”

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera, ha assenyalat que des del seu departament s’està treballant en el disseny d’“un nou pla de foment lector integral, que contribuïsca a millorar l’hàbit lector en la societat valenciana”.

Així, ha apuntat que en la seua elaboració estan participant grans especialistes a escala nacional i “conjuminarà el treball d’agències i biblioteques municipals, centres culturals, municipis i també les biblioteques de centres escolars”.

“El nostre objectiu és millorar els resultats en hàbit de lectura i també en comprensió lectora en la societat valenciana, que, segons les últimes dades de l’informe PISA, estan per davall de la mitjana d’Espanya”, ha indicat.

Vicente Barrera ha fet estes declaracions durant la inauguració de la 59a Fira del Llibre de València, organitzada al jardí de Vivers per la Fundació Fira del Llibre de València i el Gremi de Llibrers de València.

El vicepresident ha assenyalat la importància de “desenvolupar el pensament crític des d’una lectura activa” i ha indicat que és “clau” que des d’estaments diferents “es plantege la lectura com un element de creixement emocional i intel·lectual de la persona. Per això té importància impulsar este pla de foment lector”.

“Amb això —ha explicat el vicepresident primer—, el que proposem és deixar ben clara la idea que la lectura pot ocupar el nostre temps d’oci, però, al mateix temps, també el temps de formació, treball i coneixement que cada persona tria per a la seua vida”.

A més, ha assenyalat l’aposta del seu departament per “consolidar l’hàbit lector des de les edats més primerenques i per això, des del departament de Cultura, apostem per donar suport als tallers de foment lector que s’organitzen en el context d’esta fira del llibre i també en altres àmbits i, en general, les iniciatives que tenen com a fi servir de ponts de connexió entre els lectors jóvens i el món del llibre”.

Suport al sector del llibre

Quant a la Fira del Llibre de València, ha destacat el paper que estes cites exercixen per a “establir nexes consolidats de la societat amb la lectura literària” i ha destacat el seu caràcter “plural i obert”.

“Per això —ha afirmat— el nostre suport és ferm a la consolidació, un any més, d’esta fira que ja complix 59 edicions, així com a la resta de fires del llibre que se celebren a la Comunitat Valenciana i que esperem que continuen creixent, gràcies al suport al sector que es dona des de la Generalitat”.

En este sentit, ha recordat que el suport al sector del llibre per part de la Conselleria “es posa de manifest a través de la línia d’ajudes al Gremi de Llibrers de la Comunitat Valenciana, que enguany s’ha incrementat amb 80.000 euros més per a l’organització de tallers, trobades amb escriptors i tota mena d’activitats de dinamització de la lectura”.

Així mateix, com a novetat, “s’ha eliminat la imposició idiomàtica que hi havia en les convocatòries d’ajudes d’anys anteriors, així com l’obligatorietat imposada en convocatòries anteriors per a concedir ajudes només a les activitats realitzades dins de les llibreries”, flexibilitzant així l’accés a les ajudes.
 
“D’esta manera —ha afirmat— contribuïm a donar al sector ferramentes perquè puguen visibilitzar la seua rellevant funció d’àmbit cultural i social” i ha valorat el seu paper per a establir “l’acostament entre els lectors i els llibres”.

Dins d’esta connexió llibres-societat ha volgut recordar també “les editorials, els autors, els il·lustradors i un ampli col·lectiu que el món del llibre reunix perquè puguem celebrar trobades entre lectors i llibres, com esta fira de València.”

Al mateix temps, s’han incrementat el nombre d’activitats, esdeveniments, tallers i trobades amb escriptors, organitzats directament per la Direcció General de Cultura en les cinc biblioteques públiques de la Comunitat Valenciana, tot això amb la finalitat de fomentar la lectura en la nostra comunitat.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Vicepresident primer Vicente Barrera