Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Arquitectura sostenible

La Vicepresidència Segona participa en la presentació d’un prototip d’habitatge realitzat en fusta per alumnes de la Universitat Politècnica de València

26/04/2024
Els alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSA) i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria d’Edificació (ETSIE) han dissenyat i ...
  • Els alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSA) i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria d’Edificació (ETSIE) han dissenyat i construït un prototip d’habitatge en fusta durant este any
  • Es pot visitar fins al 3 de maig a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria d’Edificació

La Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge ha participat en la inauguració d’un prototip d’habitatge realitzat en fusta per un equip format per professorat i alumnat de la Universitat Politècnica de València (UPV). Concretament, tècnics d’Habitatge han procedit a l’entrega dels diplomes als estudiants artífexs del prototip.

Durant este any, els alumnes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSA) i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria d’Edificació (ETSIE) han dissenyat i construït un prototip d’habitatge en fusta amb l’objectiu de traslladar-lo a Guinea Equatorial.

Esta activitat compta amb la cooperació de la Càtedra Maderamen, en la qual col·labora la Vicepresidència Segona i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge. Esta càtedra té com a objectiu la promoció i el desenvolupament d’activitats que visibilitzen la necessitat i importància de recuperar la fusta en el disseny i la millora de l’hàbitat construït, a través de la innovació, la digitalització i la industrialització del sector. La cooperativa de bioconstrucció Okambuva també participa en este projecte.

Entre el 2 i el 5 d’abril, l’equip de treball ha construït este prototip en un taller que pretén formar i conscienciar l’alumnat sobre l’ús de la fusta en la construcció a través de l’activació de diversos programes educatius. La fusta és un dels materials que lideraran la transició ecològica i sostenible del present i el futur, per les seues qualitats físiques, el seu procés de producció i la contribució que fa a la descarbonització del planeta i la lluita contra la crisi climàtica.

Durant el primer semestre del curs 2023-2024, l’alumnat ha estat treballant en el disseny de diversos prototips d’habitatge modular i circular amb estructura d’entramat de fusta, per a poder ser construïts finalment a la ciutat de Bata (Guinea Equatorial). A estes sessions pràctiques han assistit tres professors de la Universitat Nacional de Guinea Equatorial.

L’objectiu és atendre així la necessitat d’habitatge residencial derivada de l’empobriment de la seua població i la pèrdua de tècniques pròpies de la seua cultura, a conseqüència de la influència occidental. En este context, es planteja el disseny i la construcció d’un prototip d’habitatge que puga ser autoconstruït per la població amb fusta, un material abundant en la zona i d’excepcional qualitat.

Els alumnes van presentar un total de sis propostes. Mitjançant votació, es va seleccionar el disseny del prototip que ara s’ha construït. L’estructura s’ha instal·lat en la zona de l’aparcament de l’ETSIE i es podrà visitar fins al 3 de maig, data en la qual es desmuntarà i es donarà a una entitat sense ànim de lucre perquè puga ser aprofitada. L’objectiu final és mesurar igualment el grau de desmuntatge i circularitat d’esta construcció.

Galeria d'imatges