Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Sanitat ha atés en les unitats de conductes addictives més de 39.000 pacients en 2023, que han generat quasi 465.000 consultes
- La directora general de Salut Pública, Ruth Usó, ha participat en la jornada ‘L’addicció: un trastorn que emmalaltix les famílies’, celebrada al Centre de Dia de l’associació AVEX
- L’alcohol continua sent la substància més consumida l’any passat (28 % de les admissions a tractament), seguida de la cocaïna (20 %), el tabac (17 %), el cànnabis (13 %) i l’heroïna (6 %)
- Ruth Usó ha destacat l’aposta ferma del Consell en este camp, que s’ha posat de manifest amb la posada en marxa del Pla valencià per a la salut mental i les addiccions 2024-2027
La Conselleria de Sanitat ha atés en 2023 un total de 39.432 pacients en les unitats de conductes addictives (27.822 hòmens i 11.610 dones), que han generat 464.709 consultes.
Quant a les admissions a tractament en estes unitats, segons el diagnòstic per tipus de substància, l’alcohol continua sent la substància més consumida (28 %) l’any passat, seguida de la cocaïna (20 %), el tabac (17 %), el cànnabis (13 %) i l’heroïna (6 %).
Un altre tipus de substàncies, com l’alcohol més la cocaïna, han suposat el 7 % de les admissions a tractament; la ludopatia, el 3 %, mentres que les benzodiazepines, la internet, els mòbils, els jocs i les xarxes, així com uns altres estimulants, van ocasionar l’1 % de les admissions cada u.
Per províncies, a València s’han registrat 6.162 admissions a tractament (persones ateses per primera vegada) en les UCA; a Alacant, 5.690, i a Castelló, 1.478.
La directora general de Salut Pública, Ruth Usó, ha donat a conéixer estes dades este divendres, en el transcurs de la jornada ‘L’addicció: un trastorn que emmalaltix les famílies’, celebrada al Centre de Dia AVEX València, de l’Associació Valenciana d’Exalcohòlics AVEX, centre que també ha visitat junt amb la seua presidenta, Mila Vidal.
Segons Ruth Usó, “el consum d’alcohol continua sent el més prevalent en la nostra societat. Segons l’Enquesta sobre ús de drogues en ensenyaments secundaris (ESTUDES) de la Comunitat Valenciana, l’alcohol és la substància psicoactiva més consumida per la població jove valenciana de 14 a 18 anys”.
Així mateix, per a la població general, per a tots els grups d’edat entre 15 i 64 anys, segons l’última Enquesta sobre alcohol i altres drogues a Espanya (EDADES), quasi el 12 % dels valencians ha consumit begudes alcohòliques durant l’últim mes.
Davant d’esta situació, la directora general de Salut Pública ha destacat la importància de la col·laboració entre de les administracions públiques i les organitzacions no governamentals, “unint tots els nostres esforços en un circuit terapèutic assistencial que oferisca respostes a la població afectada per les drogodependències i els trastorns addictius, fomentant la unitat, la coordinació i el suport dels recursos en matèria d’addiccions”.
Ruth Usó també ha advocat per “treballar en l’àmbit de la prevenció com a objectiu clau” i ha destacat l’“aposta ferma del Consell per treballar per a la salut mental i les addiccions, i així ho ha manifestat amb la posada en marxa del l Pla valencià per a la salut mental i les addiccions 2024-2027”.
En este sentit, ha defés “el treball que s’està realitzant des de l’Oficina de Salut Mental i Addiccions per aconseguir l’equitat territorial en el repartiment de recursos, la igualtat assistencial en relació amb altres patologies i un model comunitari d’atenció”.
Recursos ambulatoris
La Conselleria de Sanitat disposa d’una xarxa de recursos sanitaris i sociosanitaris per a l’atenció ambulatòria de les addiccions, gestionats per la Direcció General de Salut Pública.
En concret, la Comunitat Valenciana disposa de 39 unitats de conductes addictives (UCA), 6 de les quals són unitats d’alcohologia, que actuen com a porta d’entrada als centres d’atenció de les drogodependències i altres trastorns addictius. En estos moments hi ha en funcionament 8 comunitats terapèutiques (2 de les quals només per a la rehabilitació de dones) i 25 centres de dia.
Centre de Dia AVEX
El Centre de Dia AVEX va començar a treballar l’any 1970 en la rehabilitació de persones amb addicció a l’alcohol i altres drogues, així com en el suport terapèutic i formatiu de les seues famílies.
L’any passat, es va crear el Centre de Dia AVEX València, un recurs amb 30 places concertades amb la Conselleria de Sanitat, en el qual es desenvolupen programes de suport al tractament i programes de reinserció sociolaboral per a persones amb addiccions i les seues famílies, d’acord amb les necessitats pròpies de cada afectat i quant a l’evolució del procés de la seua malaltia. Les UCA són les encarregades de derivar els pacients que ho requerixen a esta mena de recursos.