Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
Lluita contra la pobresa i l’exclusió social

Susana Camarero apel·la a la col·laboració entre entitats, Administració i societat per a reduir desigualtats i situacions de vulnerabilitat

26/04/2024
Susana Camarero apel·la a la col·laboració entre entitats, Administració i societat per a reduir desigualtats i situacions de vulnerabilitat
  • Destaca que Servicis Socials treballa en l’avantprojecte de llei perquè la millora de la renda valenciana d’inclusió preveja un itinerari en funció de les necessitats i capacitats de les persones
  • Valora el treball participatiu entre la Generalitat i les entitats socials per a l’elaboració de la Llei del voluntariat i la Llei del tercer sector
  • La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge ha participat en la clausura de la XVII Trobada Estatal de Participació 

La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha demanat la col·laboració d’entitats, Administració i societat per a reduir desigualtats i situacions de vulnerabilitat, perquè “treballant junts aconseguirem construir una societat més justa i equitativa”.

La vicepresidenta ha fet estes declaracions en la clausura de la XVII Trobada Estatal de Participació ‘Construint polítiques contra la pobresa i l’exclusió social’, organitzada per la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social a Espanya (EAPN-ES) i la xarxa territorial EAPN Comunitat Valenciana (EAPN-CV), que s’ha celebrat a València coincidint amb el 20é aniversari de la refundació de la xarxa. A l’acte també han assistit el secretari autonòmic de Família i Servicis Socials, Nacho Grande, i el director general d’Inclusió i Cooperació al Desenvolupament, Pedro Carceller.

En la seua intervenció, Camarero s’ha referit a les dades de l’anàlisi realitzada per Save the Children, basades en l’última enquesta de condicions de vida de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Esta anàlisi reflectix que més de 352.000 xiquets i xiquetes a la Comunitat Valenciana estan en risc de pobresa o exclusió social. Una xifra que representa el 39,9 % dels menors i suposa un augment de més de set punts respecte a les dades de l’any anterior.

Així, les xifres de pobresa infantil a la Comunitat Valenciana se situen cinc punts per damunt de la mitjana estatal, que es troba en un 34,4 %.

Davant d’esta situació, la vicepresidenta ha assegurat que és una prioritat per al Consell “millorar la vida dels que més ho necessiten, reduir les desigualtats i acabar amb l’exclusió de les persones més vulnerables”.

Hi ha afegit que, “enfront dels qui han apostat perquè les persones havien de ser rescatades per l’Administració, nosaltres creiem que hem d’acompanyar les persones en risc d’exclusió perquè puguen eixir d’esta situació”.

Renda valenciana d’inclusió

La responsable de Servicis Socials ha explicat les diverses ferramentes amb les quals treballa la Vicepresidència Segona per a ajudar i acompanyar els que es troben en situació de vulnerabilitat, entre les quals, la renda valenciana d’inclusió.

Sobre este assumpte, ha informat que el seu departament treballa en l’avantprojecte de llei per a la millora de la renda valenciana d’inclusió, amb l’objectiu de convertir-la en una prestació promocional i d’inclusió, amb un itinerari d’acompanyament encaminat a la inserció real i efectiva, que permeta la seua compatibilitat amb el treball.

Esta iniciativa legislativa també està destinada a introduir les modificacions necessàries per a redefinir la coexistència entre la renda valenciana d’inclusió i l’ingrés mínim vital. Per això, Camarero ha recordat que el Consell ha reclamat al Govern central la gestió de l’ingrés mínim vital, amb els mitjans adequats, per a coordinar-lo de la millor manera possible amb la prestació valenciana.

A més, ha indicat que només el 10 % dels municipis de la Comunitat Valenciana compten amb itineraris imprescindibles perquè la renda valenciana d’inclusió complisca amb la funció per a la qual va ser creada. Davant d’este escenari, la responsable de Servicis Socials ha apostat per un canvi que preveja un itinerari d’inclusió social, laboral o sociolaboral, en funció de les necessitats i capacitats de les persones.

“Amb això aconseguirem reduir les desigualtats i acabar amb l’exclusió de les persones més vulnerables, en una aposta decidida per la bona gestió, l’eliminació de traves burocràtiques, l’agilitat dels expedients i la responsabilitat”, ha explicat.

Col·laboració de les entitats socials

Durant la seua intervenció, Susana Camarero ha posat en relleu la importància que ha tingut la col·laboració amb les entitats socials en la tramitació de la Llei del voluntariat i la Llei del tercer sector, i ha assegurat que són organismes “imprescindibles i arriben on l’Administració no pot arribar, a cada persona que ho necessita”.

Sobre este tema, ha valorat el treball participatiu conjunt que s’està desenvolupant en l’elaboració de la Llei del voluntariat, “d’on naixen solucions reals”. També ha destacat que la Llei del tercer sector permetrà reconéixer com a entitats col·laboradores de l’Administració les entitats del tercer sector d’acció social, “cosa que els permeta desenvolupar el seu treball amb la confiança, la seguretat i la garantia del seu manteniment”.

València, capital de la participació per a la inclusió

La Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social a Espanya ha triat la Comunitat Valenciana per a celebrar la XVII Trobada Estatal de Participació ‘Construint polítiques contra la pobresa i l’exclusió social’, convertint València en la capital de la participació per a la inclusió.

Susana Camarero ha agraït la celebració d’esta jornada “de participació, concreció, vincle, aprenentatge i diàleg”, que s’ha consolidat com una trobada d’organitzacions socials, involucrades en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social.

La vicepresidenta també ha destacat la importància de visibilitzar bones pràctiques i experiències innovadores que contribuïxen al fet que les persones en situació de pobresa i exclusió social tinguen un paper actiu.

Finalment, ha traslladat als guardonats, l’associació cultural La Kalle, Aldeas Infantiles SOS i Pedro Puente, la seua felicitació i el reconeixement pels projectes i les trajectòries premiats.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Vicepresidenta Segona, Susana Camarero