Sanitat
Donació de sang

Sanitat i la UPV posen en marxa un punt permanent de donació de sang i plasma al campus universitari

26/04/2024
Sanitat i la UPV posen en marxa un punt permanent de donació de sang i plasma al campus universitari
  • El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, agraïx la generositat dels estudiants i el compromís de la UPV
  • La sala atendrà els donants els dimarts, dimecres i dijous, així com en determinades ocasions especials 
  • Des de la primera campanya en 2001 a la UPV, s’han aconseguit prop de 37.000 unitats de sang i més de 10.000 primers donants

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha destacat la labor conjunta que han desenvolupat la Universitat Politècnica de València i el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana, “per a fer realitat la posada en marxa d’un punt permanent per a donants al campus universitari”. “Tot això, fent valdre la generositat i el compromís que suposa la donació i la necessitat d’oferir un servici més pròxim”, hi ha afegit.

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha fet estes declaracions durant la seua visita, junt amb el rector de la Universitat Politècnica de València (UPV), José Esteban Capilla, i la directora del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV), Cristina Arbona, a la nova sala permanent de donació de sang, plasma i registre de donants de medul·la òssia del campus universitari.

Es convertix en un punt de donació pioner a Espanya, per disposar d’una ubicació fixa a les instal·lacions universitàries. Este nou punt atendrà estudiants, professors, personal d’administració i servicis i veïns. Està situat en la primera planta del Centre de Salut de la UPV Juana Portaceli (edifici 6E) del campus, i romandrà obert durant el curs acadèmic, els dimarts, dimecres i dijous de 10 a 19 hores.

Durant aproximadament un mes s’ha realitzat una prova prèvia a la posada en marxa de la sala permanent i s’han obtingut 160 unitats de sang, 24 unitats de plasma, 46 primers voluntaris i s’han inscrit com a donants de medul·la 19 persones. “Estes dades oferixen una bona expectativa per a este nou servici, que facilitarà, sens dubte, un impuls en la donació entre els estudiants i la comunitat universitària”, ha afirmat el titular de Sanitat.

Marciano Gómez ha volgut agrair “la responsabilitat social i el compromís mostrat sempre”, des del Rectorat de la Universitat, el seu Vicerectorat, la Unitat de Gestió de Prevenció de Riscos Laborals i la imprescindible Casa de l’Alumne.

En eixe sentit, la primera campanya de donació a la UPV es va desenvolupar a l’Escola Tècnica Superior de Medi Rural i Enologia un 6 de febrer de l’any 2001. Hi van acudir a donar 60 voluntaris. Des de llavors, s’han fet col·lectes en totes les escoles amb molt d’èxit. L’experiència va mostrar la necessitat d’acudir de manera assídua al campus en una ubicació estable, que va ser l’Àgora de la UPV, amb les unitats mòbils del Centre de Transfusions.

En estos 24 anys, s’han aconseguit prop de 37.000 unitats de sang i més de 10.000 persones, que per primera vegada s’han sumat a la gran família de donants de la Comunitat Valenciana, que atén amb la seua donació les necessitats de nombrosos pacients. En este sentit, el conseller de Sanitat ha augurat que estes xifres “es veuran incrementades exponencialment en comptar amb esta sala permanent de donació, ja que suposarà més comoditat i facilitat per a tots els donants”.

Agraïment als donants

Cada dia de l’any es necessiten 650 unitats de sang per a proveir les necessitats dels nostres hospitals, o, cosa que és el mateix, cada 30 segons s’administra algun component sanguini. “Per tant, són els donants els que sustenten amb la seua generositat estes necessitats i es mereixen el reconeixement social més gran, ells aporten el combustible necessari que manté una activitat sanitària, tan complexa en el nostre territori”, ha assenyalat Gómez.

Els requisits per a donar són molt senzills: tindre més de 18 anys, gaudir d’un estat de salut normal i pesar més de 50 quilos. Les dones poden donar fins a 3 vegades a l’any i els hòmens 4, sempre que hagen transcorregut 2 mesos entre cada donació.

Des de gener de 2024, el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana ha registrat 55.832 unitats de sang: 31.270 a València, 19.048 a Alacant i 5.514 a Castelló, amb la participació d’aproximadament 50.000 donants, prop de 6.000 dels quals es decidien per primera vegada a donar.

Augmentar les donacions de plasma

El plasma és el component sanguini més deficitari al nostre país. Actualment, el que s’obté a partir de la donació de sang no és suficient per a garantir un nivell òptim de subministrament. Així que, amb la finalitat d’obtindre el que es necessita, es fa la donació amb màquines a través d’un mètode anomenat plasmafèresi.

En estos moments, el CTCV està organitzant campanyes de donació de sang i plasma, en les quals es disposa d’una màquina d’afèresi per a acostar a la societat la possibilitat d’esta mena de donació.

El Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana va llançar la campanya ‘Plasma la teua generositat’, per a informar i conscienciar la societat sobre la importància de la donació de plasma mitjançant afèresi. Fins ara s’han registrat més de 2.000 unitats de plasma.

El CTCV cobrix les necessitats hemoteràpiques de tots els hospitals de la Comunitat. Dins d’estes es troba la de proporcionar productes farmacèutics derivats del plasma per a tractar diverses patologies, l’hemofília o altres factors congènits de coagulació que provoquen hemorràgies, malalties autoimmunes, deficiències congènites de la immunitat, les quals cursen amb infeccions greus, cremades, etc.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Conseller Marciano Gómez

Conseller Marciano Gómez