Sanitat Universal i Salut Pública
En el recinte de l'antic Hospital la Fe

Carmen Montón presenta les instal·lacions del futur Espai de Salut Campanar Ernest Lluch

26/07/2016
Carmen Montón presenta les instal·lacions del futur Espai de Salut Campanar Ernest Lluch
- Les primeres actuacions comprenen la construcció d'una àrea de salut integrada amb un centre de salut reforçat, urgències 24 hores i un centre d'especialitats d'alta resolució amb quiròfans per a cirurgia major ambulatòria
- La zona es completarà amb una àrea de cronicitat (Hospital de Mitjana i Llarga Estada i centre de neurorehabilitació), una àrea de salut mental (quatre hospitals de dia i un centre de trobada per a pacients) i una àrea ciutadana
La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha presentat hui les instal·lacions del futur Espai de Salut Campanar Ernest Lluch, que s'ubicaran en el recinte de l'antic Hospital la Fe, ocuparan un solar de 76.351 m2 i suposaran una inversió de 146 milions d'euros

Tal com ha destacat Montón, "aquest nou entorn de salut pretén tornar serveis sanitaris de qualitat als veïns de Campanar i revitalitzar un barri que va quedar en estat d'abandó econòmic després del trasllat de l'hospital a Malilla. Però va més enllà, ja que respon a les necessitats de present i de futur de la ciutat de València, la seua àrea metropolitana i la província en àmbits com l'atenció a la cronicitat, la salut mental i la neurorehabilitació".

Les actuacions es divideixen en tres grans grups: unes primeres actuacions en què ja s'està treballant des del passat mes de febrer; unes actuacions paral·leles que comprenen l'eliminació de l'amiant dels antics edificis (que començarà en el tercer trimestre de 2018), el seu posterior derrocament i el concurs d'idees del futur espai (segon trimestre de 2017); i la resta de recursos que s'integraran en l'Espai de Salut Campanar: àrea de cronicitat, àrea de salut mental i àrea ciutadana.

Entre les primeres actuacions i pensant en el barri, l'Espai de Salut Campanar Ernest Lluch comptarà amb l'àrea de salut integrada més completa de la Comunitat Valenciana. Aquesta àrea de salut disposarà d'un centre de salut, que donarà servei als veïns de Campanar, Tendetes i Calvari, reforçat amb serveis de cirurgia menor, rehabilitació, odontologia preventiva, centre de salut sexual i reproductiva, salut mental, diagnòstic precoç de càncer de mama i un punt d'urgències 24 hores.

A més, tindrà un centre d'especialitats d'alta resolució de 7.764 m2 i 120 professionals amb consultes externes per a 20 especialitats i quatre quiròfans per a cirurgia major ambulatòria. Amb això serà l'únic centre d'aquestes característiques amb cirurgia major ambulatòria extrahospitalària de la Comunitat Valenciana.

"Mentres aquesta àrea de salut integrada es converteix en una realitat, hem començat a donar els passos necessaris per a donar la millor assistència sanitària al barri de Campanar com més prompte millor. Per això, el passat 25 de febrer iniciem l'expedient per a rehabilitar l'edifici del carrer Joaquín Ballester on s'ubicarà un servei d'urgències provisional fins que estiga operatiu el definitiu. També es rehabilitarà l'antic edifici d'Investigació i Laboratoris per a ubicar la nova seu del Servei d'EMERGÈNCIES SANITÀRIES i una base del SAMU", ha explicat Carmen Montón.

Cronicitat, salut mental i ciutadania

Pel que fa a la resta de recursos que s'integraran en l'Espai de Salut Campanar Ernest Lluch per a atendre les necessitats assistencials del futur pensant en la ciutat de València i la seua àrea metropolitana, el solar es completarà amb tres àrees més el disseny i distribució final de les quals serà el resultat del concurs d'idees d'arquitectura i enginyeria.

Així, està prevista la construcció d'una àrea de cronicitat que compte amb un Hospital de Mitjana i Llarga Estada de 150 llits per a cobrir les necessitats assistencials de la província de València. Així mateix, es construirà un centre de neurorehabilitació ambulatòria integral i infantil per a pacients de tots els departaments de salut de València ciutat.

D'altra banda, hi haurà una àrea de salut mental amb quatre hospitals de dia per a trastorns mentals dedicats a l'atenció infantil i juvenil, trastorns límit de la personalitat, trastorns de la conducta alimentària i hospital de dia d'adults. Cada un d'aquests disposarà d'unes 30 places. També s'ha planificat un centre de trobada del pacient de salut mental per a projectes de suport entre pacients i d'acompanyament de persones amb problemes de salut mental.

Finalment, aquest nou entorn de salut es completarà amb una àrea ciutadana que comptarà amb espais per a associacions de pacients; un espai de salut de les dones on planificar i estudiar polítiques de salut amb perspectiva de gènere; una escola de salut per a la formació d'escolars i població en general, i una Casa del Pacient amb locals per al consell de salut local, oficina de la cronicitat, centre d'informació i acompanyament al final de la vida, centre de suport i informació per a familiars i pacients de malalties rares i centre de formació per a pacients experts.

"En resum, de l'abandó i la falta de planificació del solar de Campanar amb què ens trobem en arribar a la conselleria, passem a un nou espai de salut referent en qualitat i innovació sanitària. L'Espai de Salut Campanar Ernest Lluch respon a les noves necessitats que planteja la medicina: proximitat i accessibilitat en atenció primària, alta resolució en atenció especialitzada i atenció a l'envelliment de la població i a les demandes que plantegen les cures cròniques i la salut mental", ha apuntat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública.

Documents

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón