Hisenda i Model Econòmic
Situació financera

Arcadi España: “Deixem els comptes en ordre i amb nivells rècord de despesa social i pagament a proveïdors”

12/07/2023
Arcadi España: “Deixem els comptes en ordre i amb nivells rècord de despesa social i pagament a proveïdors”
  • El conseller d’Hisenda destaca que la Comunitat Valenciana és la tercera autonomia que més esforç social ha fet des de 2014, i ha assolit els 3.097 euros per càpita, equiparable al conjunt d’autonomies
  • Es redueix el període mitjà de pagament a proveïdors i se situa en 26 dies el maig de 2023, mentre que en 2014 va ser de 82 dies
  • Malgrat l’infrafinançament, la Generalitat ha rebut 5.372 milions d’euros més de recursos del sistema de finançament respecte a 2015, un increment del 66 %

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha destacat que l’informe de la situació financera de la Generalitat posa de manifest que “deixem els comptes en ordre i amb nivells rècord de despesa social i pagament a proveïdors”.

Així s’ha pronunciat el responsable de les finances valencianes durant la roda de premsa en la qual ha explicat el contingut d’aquest informe, que s’ha elevat aquest dimecres a l’últim Ple del Consell.

Segons dades de la Direcció General de Pressupostos de la Generalitat, la inversió en serveis públics fonamentals “ha augmentat un 36,34 % des de 2015 fins a assolir els 16.655 milions en 2022, xifra que suposa la inversió social més gran de la història”, ha dit el conseller.

En aquest sentit, Arcadi España ha detallat que aquest “esforç financer” del Consell s’ha traduït, segons dades de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE), en “un augment de la despesa per habitant en serveis públics fonamentals, que en 2021 va assolir els 3.097 euros, la qual cosa ha permés a la Comunitat convergir amb la dotació mitjana autonòmica per càpita destinada a l’estat de benestar, que es va situar l’any passat en 3.141 euros”. “Des de 2014, la Comunitat Valenciana és la tercera autonomia que més esforç social ha fet”, ha assenyalat el conseller.

Així mateix, Arcadi España ha explicat que, en relació a l’execució pressupostària de la Generalitat, fins al 30 de juny de 2023, a mitjan any, s’ha executat el 42,70 % de les operacions no financeres i queda per acomplir el 57,30 %.

“Això significa que el Govern eixint deixa al Govern entrant el 57,30 % del pressupost, una dada que entra dins de la normalitat en el període en què ens trobem”, ha apuntat Arcadi España.

Durant la seua intervenció, el conseller també ha indicat que, segons la Direcció General de Política Financera de la Generalitat, el Consell disposarà al llarg de 2023 de 13.449 milions en recursos del model de finançament, “la qual cosa suposa un 66 % més dels que va obtindre en 2015, que van ser 8.077 milions”, i hi ha afegit que fins al 30 de juny la Comunitat Valenciana ha rebut dels recursos corresponents al sistema de finançament 6.481 milions, la qual cosa equival al 48 % del total i s’està pendent de percebre un total de 6.968 milions, el 52 % restant.

“Comptes clars i transparents”

De la mateixa manera, el titular de les finances valencianes ha subratllat que la Generalitat “té uns comptes clars i ordenats, i preval la transparència. Els ingressos del sistema de finançament autonòmic del segon semestre estan intactes i la Tresoreria funciona correctament, com ho demostra el fet que es compleix amb el pagament a proveïdors”.

El conseller ha valorat les mesures de transparència implantades pel Consell en la gestió pressupostària, entre les quals, la informació remesa a les Corts: “Tots els mesos, abans del dia 10 s’envia al Parlament la informació sobre l’execució pressupostària, les inversions i les línies de subvenció, fins i tot quan es tracta del tancament de l’exercici, una transparència en la informació que no existia en el passat”.

A més, Arcadi España ha subratllat que “s’ha posat en marxa un visor pressupostari que ofereix tota la informació sobre l’execució pressupostària d’una forma més accessible, i es publiquen de manera periòdica, i es remeten a les Corts, totes les modificacions de crèdit al pressupost”.

Augment de l’eficiència en la Tresoreria

Arcadi España ha posat l’accent en l’esforç que s’ha fet des del Consell per a augmentar “l’eficiència dels processos de la Tresoreria de la Generalitat en coordinació amb els serveis econòmics de les diverses conselleries, amb la finalitat de revisar i optimitzar tots els tràmits, prioritzant els pagaments socials”.

Així, ha explicat que la Generalitat “ha aconseguit reduir gradualment el període mitjà de pagament a proveïdors (PMP) fins a situar-se en 26 dies el maig de 2023, mentre que al tancament de 2014 va ser de 82 dies”, i ha posat en relleu “l’esforç realitzat pel Consell en els últims anys per a rebaixar aquesta xifra a la quarta part”.

En aquest sentit, el conseller ha detallat que els criteris que utilitza la Tresoreria per a realitzar els pagaments “prioritzen atendre les persones (dependència, renda valenciana d’inclusió, ajudes d’habitatge, beques); satisfer la despesa farmacèutica; pagar les obligacions reconegudes de les prestacions de serveis, obres i subministraments, així com fer front als concerts sanitaris, educatius i de serveis socials”.

Per això, davant de la necessitat de comptar amb una aplicació accessible des d’Internet perquè els proveïdors i els beneficiaris de la Generalitat puguen consultar la situació dels pagaments que s’han fet i els pendents, “en 2017 es va crear l’aplicació Espenta, que permet consultar en temps real els documents comptabilitzats i pagats. D’aquesta manera, estem sent totalment transparents en la informació als tercers perquè puguen conéixer les seues obligacions reconegudes”, hi ha afegit el titular d’Hisenda.

Evolució del deute

Quant a l’evolució del deute, el conseller ha indicat que, entre juny de 2015 i el primer trimestre de 2023, el deute va passar de 40.064 milions a 55.438 milions, la qual cosa suposa un increment del 38,3 %, al mateix temps que la despesa social es va incrementar un 36,3 %. Per contra, ha explicat que en el mateix període anàleg anterior (del tercer trimestre de 2007 a juny de 2015), el deute va créixer en 28.644 milions, un 250 % més, en passar d’11.420 milions als 40.064 milions esmentats de juny de 2015. No obstant això, segons ha assenyalat, la despesa social només va augmentar en aquell període un 13 %.

“Tal com acrediten les dades del Banc d’Espanya, del total del deute de la Generalitat (55.438 milions el març de 2023), només el 27,73 % ha sigut generat durant les dues últimes legislatures”, ha apuntat España.

A més, el conseller ha assenyalat que l’agència de qualificació de riscos Standar & Poor’s ha mantingut el ràting que atorga a la Comunitat Valenciana BB, amb perspectiva estable, des del nivell de 2014, quan es va situar com a BB-.

Així mateix, en relació amb els dèficits acumulats en la Generalitat, Arcadi España ha indicat que, “en el període 2016-2022, van sumar 12.376 milions d’euros, a causa, principalment, de l’infrafinançament que pateix la Comunitat, mentre que els desfasaments acumulats en el passat en el període equivalent, entre 2008 i 2014, es van disparar als 25.950 milions, la qual cosa suposa que hem reduït el creixement del dèficit un 52 %”.

Recaptació de Patrimoni i Successions

El conseller d’Hisenda ha destacat que amb el manteniment dels impostos de Patrimoni i Successions que graven, sobretot, els grans patrimonis, “la Generalitat ha ingressat 524 milions destinats als serveis públics fonamentals de tots els valencians i valencianes, 198 milions dels quals corresponen a Patrimoni i 326 milions, a Successions”.

Cal recordar que únicament 26.700 valencians paguen l’Impost de Patrimoni, enfront dels 5,1 milions que no l’han de pagar. En el cas de l’Impost de Successions, només el 12,3 % d’aquells que van heretar l’han pagat.

Documents

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats