Sanitat Universal i Salut Pública
Campanya preventiva

Sanitat avança al 15 de maig el programa per a l’atenció i la protecció de la salut durant les onades de calor

14/05/2023
  • El pla romandrà actiu fins al 30 de setembre
  • Els mapes es podran visualitzar en format interactiu en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública inicia aquest 15 de maig les activitats del Programa de prevenció i atenció dels problemes de salut derivats de les temperatures extremes, que romandrà actiu fins al 30 de setembre, llevat que les condicions meteorològiques n’aconsellen la modificació puntual.

L’activació del programa s’ha avançat enguany a la Comunitat Valenciana en sintonia amb les recomanacions del Ministeri de Sanitat, que també inicia el seu Pla nacional d’actuacions preventives dels efectes de l’excés de temperatures sobre la salut el 15 de maig, dues setmanes abans del que és habitual, a causa de les elevades temperatures que s’estan registrant.

El programa, a escala autonòmica, recull les mesures per a vigilar i reduir els efectes en la salut associats a les temperatures elevades amb les especificacions necessàries en cada departament de salut.

Es tracta, doncs, d’un sistema d’alerta primerenca per a l’adaptació en el context de canvi climàtic, que permet la comunicació d’avisos específics a cada territori, així com l’emissió de recomanacions i mesures preventives a la població, especialment els grups més vulnerables. L’objectiu últim és reduir l’impacte en la salut associat a les altes temperatures durant l’època estival.

El programa disposa d’un sistema de vigilància meteorològic específicament desenvolupat per al territori de la Comunitat Valenciana. Amb les previsions de temperatures màximes, i sobre la base de les temperatures llindars definides per a cada municipi, s’elaboren diàriament uns mapes de nivell de risc, representats mitjançant quatre colors: absència de risc o nivell 0 (verd), risc baix o nivell 1 (groc), risc mitjà o nivell 2 (taronja) i risc alt o nivell 3 (roig).

Igual que l’any passat, es proporcionarà una predicció específica per a les temperatures nocturnes, i es generaran quatre tipus de nits: normal (< 20 °C), tropical (> 20 °C), equatorial (> 25 °C) i tòrrida (> 28 °C).

Com a novetat, en aquesta campanya 2023, els mapes es visualitzaran en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública en format interactiu, de manera que es puga consultar tota la informació per a cada municipi d’una forma àgil i atractiva.

A més, es disposarà en un format nou i actualitzat de recomanacions per a previndre els efectes sobre la salut enfront d’altes temperatures per a la població general; les futures mamàs, els bebés i els menors; els establiments turístics; els grans esdeveniments, i els centres docents, així com consells nutricionals.

Així mateix, es disposarà de material divulgatiu (cartells, falques de ràdio i vídeo) per a descarregar-lo.